Čas od Vianoc do Troch kráľov je vždy zaťažkávacím obdobím pre naše telesné schránky. Počas sviatkov si totiž radi doprajeme rôzneho jedla i nápojov, pričom to preháňame tak s pestrosťou, ako i množstvom. Majonézový šalát, vyprážané jedlá, ťažké krémové zákusky, sladené nápoje, alkohol – tomu všetkému nedokážeme odolať. No čas hojnosti sa môže prejaviť nielen pocitom preplnenosti, ale aj vážnejšími problémami so žalúdkom či žlčníkom. Ako prežiť sviatky v zdraví, radí primár Oddelenia liečebnej výživy a naturálnej medicíny FN L. Pasteura MUDr. Štefan Košlík, CSc.
„Ľudová múdrosť hovorí, že všetkého s mierou a že všetkého veľa škodí. Samozrejme, Vianoce sú mimoriadnym časom, ku ktorému patrí aj slávnostnejšie jedlo, ale nemalo by ho byť viac, než znesieme. To znamená nejesť takpovediac až do prasknutia – to je najlepšia rada, ako si neublížiť,“ hovorí MUDr. Štefan Košlík, CSc.
Podľa jeho slov si počas sviatkov môžeme dopriať viac než inokedy, ale netreba sa prejedať po celé dni. Ustriehnuť treba kvantitu, ale aj kombináciu jedál – ťažký majonézový šalát, vyprážané mäso či údené v kapustnici a krémové zákusky predstavujú veľký nápor na naše tráviace orgány.
„Pokiaľ má niekto tráviace problémy, alebo jednoducho hľadá spôsob, ako pripraviť zdravšie jedlo, môže na výrobu tradičného šalátu použiť namiesto majonézy biely jogurt a kapustnicu ochutiť nie klobáskou ale údeným tofu, ktoré chutí veľmi podobne,“ poznamenáva primár Oddelenia liečebnej výživy a naturálnej medicíny FN L. Pasteura, podľa ktorého by sme sa mali vyhýbať najmä prílišnej konzumácii bravčového mäsa. Nahradiť ho možno bielym mäsom z hydiny alebo rybami, ktoré sú považované za najzdravšie mäso.
Mieru je treba poznať aj pri sladkostiach. Koláče k oslavám takisto patria, no telu menej ublížime perníkmi či koláčmi bez plnky. Na trávenie krémových zákuskov s množstvom ingrediencií sa totiž využívajú rôzne enzýmy, ktorých účinok sa vzájomne neutralizuje. Opatrný treba byť aj pri konzumácii ovocia. To by malo ísť do žalúdka nalačno, aby sa čo najrýchlejšie dostalo do dvanástnika, kde sa vstrebáva pri vylučovaní zásaditých štiav. Ak sa je ovocie po jedle, trávi sa spolu s ním v žalúdku, kde je kyslé prostredie a začína kvasiť. Vtedy môže vyvolávať tráviace problémy a organizmus má z neho menší osoh – prichádza o rôzne enzýmy potrebné pre biochemické pochody.
„Ak to už s jedlom preženieme, je veľmi dobré odľahčiť organizmus aspoň krátkym očistným pôstom. Pritom pod pôstom možno rozumieť akékoľvek obmedzenie jedla – či v jeho množstve alebo vylúčením ťažko stráviteľných jedál. Telu pomôže aj poldňový pôst, keď sa zriekneme raňajok a začneme deň ľahkým obedom. Naopak, ak si dáme intenzívny pôst po prílišnej konzumácii jedla, môžu sa prechodne objaviť zdravotné problémy súvisiace s tým, že sa v organizme intenzívnejšie spaľujú zvyšky jedla a hladina toxínov v krvi sa dočasne zvyšuje. Preto je treba k očiste pristupovať rozumne a pôsty začínať radšej postupne, ako ostrou hladovkou,“ varuje MUDr. Štefan Košlík, CSc.
Zlepšiť trávenie podľa neho môže aj užívanie rôznych bylinných čajov, napríklad mätového. Ojedinelo si možno pomôcť aj liekmi na zlepšenie trávenia, no nemali by tvoriť pravidelnú súčasť nášho jedálnička. To isté platí pre antacída, ktoré znižujú kyslosť žalúdka – taktiež by sa nemali užívať dlhodobo. Najlepším liekom po prejedení sa je pohybová aktivita, pri ktorej sa nielenže spaľujú nadbytočné kilojouly, ale tiež zlepšuje prekrvenie organizmu a napomáha vyplavovaniu toxínov.
„Počas sviatkov by sme si preto mali dopriať viac pohybu, než po iné dni, minimálne sa poprechádzať na čerstvom vzduchu,“ zdôrazňuje primár Oddelenia liečebnej výživy a naturálnej medicíny, na ktorom sa snažia uprednostňovať prirodzené spôsoby vplyvu na ľudské zdravie. Oddelenie liečebnej výživy a naturálnej medicíny FN L. Pasteura je jediným svojho druhu na Slovensku a mottom jeho pracovníkov sú Hippokratové slová - vaše jedlo nech je vašim liekom.
|